Kérelem iPhone SE készülékre

Tisztelt tagtársunk!

Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül és alapvető feladatainak ellátásán túl, a közérdekű társadalmi célok megvalósításának elősegítése végett, kialakította a jegybanki érdekeken és sajátosságokon alapuló, az MNB külső kapcsolatainak részét képező támogatási politikáját. Ennek ismeretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a bankjegy címletek azonosítására alkalmas szoftverrel felszerelt eszközök (okostelefonok) beszerzéséhez kérte az MNB támogatását. Az okostelefonokat (szolgáltató független iPhone SE 16 GB asztroszürke) a tagegyesületek adják át azoknak a súlyosan látássérült személyeknek, akik a teljes látásvesztés, illetve a minimális látásuk mellett önállóan, segédeszköz nélkül nem, vagy csak nagy nehézséggel képesek a bankjegyeket felismerni és látásvesztésüket a fogyatékossági támogatásról, a vakok személyi járadékáról, a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozattal igazolják.
Az MVGYOSZ kötelezettséget vállalt arra, hogy a nyertes pályázatból megvásárolt okostelefonokat két éven belül nem idegeníti el, azt a súlyosan látássérült emberek részére, a bankjegyek felismerésének támogatása céljából adja tartós használatba. A telefon ezen idő eredményes elteltével kerül a használója tulajdonába.
Az MVGYOSZ fenntartja magának a jogot arra, hogy ha a támogatott személy nem képes, vagy nem tudja használni a készüléket, akkor azt visszavehesse és egy másik rászoruló részére átadhassa.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 8 db iPhone SE 16 GB asztroszürke készülékhez jutott hozzá az MVGYOSZ révén.
Ma már számos látássérült pozitív visszajelzései, mindennapos használatra alapozódó véleményei igazolják azt, hogy kiemelkedő segítséget nyújt az iPhone például egy olyan, mások számára mindennapos feladat megoldásában, mint a bankjegyek felismerése.
Egyesületünk az önálló életvitel elősegítése, valamint a fent megfogalmazott célok támogatása érdekében azon tagjai részére adományozza a készülékeket, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek, illetve a 2017-es évre érvényes tagsági viszonnyal rendelkeznek és a 2018-as tagsági díjat befizetik.
Családonként – több látássérült esetén is – csak egy készülék igényelhető.

Az iPhone készülékekhez kérelem benyújtását követően lehet hozzájutni, melyet az egyesület elnöksége bírál el 2017. augusztus 28-án megtartásra kerülő munkaértekezletén.
A kérelmek beadásának határideje: 2017. augusztus 1 és 25

A kérelmeket papír alapon – személyesen, vagy postai úton – illetve e-mailben lehet benyújtani a fenti időpontig.

Az elbírálás során előnyben részesül az a személy, aki:

  •  az iPhone 5S készüléknél korábbi modellel rendelkezik
  •  vak, vagy aliglátó személy, s emiatt a bankjegyek felismerése egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen lehetséges számára
  •  egyedül, vagy kiskorú gyermekével, vagy látássérült házastársával, élettársával él.
  • vak, vagy aliglátó személy, aki középiskolai, vagy felsőfokú tanulmányait otthonától távol végzi.

A kérelmező vállalja, hogy megtanulja a telefon, illetve a pénzfelismerő alkalmazás használatát attól a Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B Megyei Egyesület által meghatározott munkatárstól, aki részére az ezen ismeretet igazoló tanúsítványt az MVGYOSZ kiállította.
A pénzfelismerő alkalmazás használatának megtanítására a Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B Megyei egyesülete 4400 Nyíregyháza István utca 3. 2. emeleti Ügyfélszolgálati irodájában kerül sor, előzetes időpont egyeztetést követően.
A készülékek átvételére az egyesület elnöksége által meghozott döntést követően van mód.
A kérelmeket az alábbi elérhetőségeken fogadjuk:
Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 4400 Nyíregyháza István utca 3. 2. emelet
Email: vakegy@upcmail.hu

Kérelem iPhone késyülékre adatlap  (docx)

 

A látássérültek szolgálatában