Közösen egy közösségért! 3.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a 2017-es évben az Új Európa Alapítvány és az OFI támogatásával pályázatot nyert, melynek keretében közösségi szolgálatos diákok az Egyesület hangstúdiójában érettségi témaköröket olvastak fel biológia és földrajz tantárgyakból.

A megvalósításban közreműködtek a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, valamint a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium diákjai és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium szaktanárai.

A felolvasott témaköröket elsősorban látássérült középiskolásoknak készítettük, de használhatják diszlexiás és diszgráfiás tanulók is.

Az elkészített hangos tankönyv megtalálható a partner középiskolák könyvtáraiban, a Ridens Szakiskolában, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtárában, valamint a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, valamit a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban.

A kiadványok elkészítése mellett a diákok részt vettek szemléletformáló előadásokon is, ahol megismerhették a látássérültek mindennapjait.

A kiadvány letölthető a lap alján található hivatkozásokon keresztül. Mérete: 820 MB.

A projektben vállaltuk, hogy törekszünk az egyenlő esélyű hozzáférésre is, így nagybetűs síkírásban és Braille-formátumban is elkészítjük ingyenesen, megrendelést követően.

A 2015-ös évben már elkészítésre került a magyar nyelv és irodalom témaköröket tartalmazó hangoskönyv, a 2016-os évben a történelem és az angol is, melyet szintén az Új Európa alapítvány támogatott, partnerségben az OFI-val és a MOL-lal. Ebben a projektben partnerünk volt a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, valamint a Ridens Szakiskola.

Cím: Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, 4400. Nyíregyháza, Búza tér 20. fsz. 22-23. Mobil: 30-373-1380

Email: ugyfelszolga@upcmail.hu.

Barkó-Szabó Judit szakmai vezető

Biológia érettségi témakörök letöltése (zip fájl: 256 MB)

Földrajz érettségi témakörök letöltése(zip fájl: 564 MB)

A látássérültek szolgálatában