Braille-Ünnep

Országos Braille-Olvasásverseny Nyíregyházán

2023-ban a megszokottaktól eltérően, egy napos kulturális program keretében rendezzük meg a nagy hagyománnyal bíró országos Braille-olvasásversenyt, melynek óriási közösség összetartó ereje van. Hozzájárul Louis Braille örökségének létjogosultságához a digitális világban is, megmutatja, hogy a látássérült emberek életében mennyire fontos a Braille-kultúra ápolása.

Az országos Braille-olvasásverseny nem csak azért kuriózum, mert a versenyzők kézzel tapintva olvasnak, hanem azért is különleges kulturális program, mert kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyéhez köthető írók életével és egy írásának részletével ismerteti meg a rendezvényre látogató látássérülteket.

2005-ben indította el ezt az országosan egyedülálló kezdeményezést, a házigazda Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete.

2023. augusztus 26-án szombaton 11:00 órától veszi kezdetét az olvasásverseny, ahol idén kortárs szerzőt ismerhetnek meg a résztvevők, Eszterhai Katalin személyében, aki napjainkban Kanadában él, de gyakran hazalátogat.

Az országos Braille-olvasásversenyt, idén új helyszínen, a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában tartjuk, ahol a versenyzők mellett, a zsűri tagjait és a rendezvény moderátorát is köszönthetjük.

Az országos Braille-olvasásverseny moderátora: Dr. Csiky Nándor, angol-és német tolmács, egyesületünk önkéntese.

Az Országos Braille-olvasásverseny zsűritagjai:

– Eszterhai Katalin, író és újságíró

– Lebcelterné Veiland Orsolya, gyógypedagógus, a Hatpont Rehabilitációs Központ szakmai vezetője

– Orémusz Maja, magyartanár, az Orémusz Produkciós Iroda Egyesület elnöke

– Szabó József Mihály, Nyíregyházi Egyetem, LEGO Education Innovation Stúdió, szakmai vezetője

Az országos Braille-olvasásversenyen a részvétel ingyenes, de regisztrálni szükséges, 2023. augusztus 18-án pénteken délig, az alábbi elérhetőségeken:

Email: latasserultek@vakegy.hu

Telefon: +3642-407-486

Mobil: +3630-373-1380

A helyszín megközelíthető, Nyíregyháza Vasútállomástól a 8-as autóbusszal, de mindenkinek segítenek önkénteseink.

Az országos Braille-olvasásverseny megvalósítását a házigazda Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete együttműködő partnerei támogatják:

  • Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Braille-Bizottsága,
  • Sóstói Múzeumfalu,
  • Nyíregyháza Megyei Jogú Város, Városi Civil Alap.

A látássérültek szolgálatában