Őszi séta a Botanikus kertben

Sokak kérésének eleget téve, egy kellemes őszi délelőttön, rendhagyó biológia óra keretében ismerkedtek a látássérültek a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjének növényvilágával. A bejáratnál Boronkay Ági Néni, a kert valamikori alapítója és vezetője fogadta a csoportot és a kezdetekről mesélt. 1972-ben 4 hektáron jött létre a kert, ami mára 6 hektárra bővült. Napjainkban 98 növénycsalád lakja.

Az interaktív biológia órát nem csak elméleti tudás, hanem megtapintható növények, termések, tobozok, is színesítették.

Körbe sétáltuk a Japán kertet, megcsodáltuk a citromfa zöld és sárga termését, a mamutfenyőt, a mesterséges tavakat,  a különböző égtájakat bemutató növényházakat, valamint a rózsakertet. A bemutatóteremben Ági néni kézbe adta a világ legnagyobb tobozát, valamint a legkissebb tobozt, a kakaót, a kókuszdiót, a Szágó fa termését, és az ördög szarvat.

A közel két órás biológia óra végén a konyhánkban használt fűszernövényeket valamint gyógynövényeket is megillatozhattuk.

A botanikus kert 2017-ben ünnepelte megalapításának 45. évfordulóját. A növények világa ámulatba ejtette a csoport tagjait és ígéretet tettünk Ági néninek, hogy jövőre ismét eljövünk amikor virágok pompája fogadja majd az odalátogatót.

Nemes-Nagy Tünde

Fotógaléria:

A látássérültek szolgálatában