Beszámoló 2005. év

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szakmai beszámolója

Beszámolási Időszak: 2005. július 1. december 31.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szervezeti átalakulása révén jött létre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Kiemelkedően Közhasznú minősítéssel, Látássérültek Érdekvédelme működési engedéllyel, 2004. december 27-én bocsátotta ki a jogerős végzést, így tette lehetővé az Egyesület működését.

A beszámolás időszakában Egyesületünk 822 regisztrált tagot számlál.

Egyesületünk elnöksége 7 tagból álló testület. Elnökségi üléseit kéthavonta tartja, melyre tanácskozási joggal meghívást kapnak a körzeti csoportok vezetői, a klubok vezetői, mivel ezek az értekezletek nyilvánosak, bárki részt vehet, akit érdekel az elnökség munkája.

Évente egyszer összehívásra kerül a megyei küldöttekből álló megyei küldött közgyűlés.

Mivel Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében két látássérülteket tömörítő egyesület alakult, meg kellett teremteni az Egyesület zökkenőmentes működését úgy, hogy ez a tagokat ne érintse hátrányosan.

Irodai munka:

Az Egyesületnek egy fizetett alkalmazottja van. 2005. július 1-től Czinczár Józsefné Judit heti 30 órában áll a tagok, és az érdeklődők rendelkezésére. Hetente 3 ügyfélfogadási napon (Kedd, Szerda, Csütörtök) fogadja az ügyfeleket.

Munkáját segíti az Egyesület elnöke és alelnöke is, valamint két non-profit szakos főiskolás, akik önkéntesként terepgyakorlatuk után is besegítenek, mint személyi segítők.

Egyesületünk részére a könyvelést Kujbusné Zám Mercédesz végzi, könyvelési, illetve bérszámfejtési díj ellenében.

Saját forrásból vásároltunk egy többfunkciós készüléket, mely nyomtató, fénymásoló és szkenner is egyben.

Pályázati pénzből felújításra került az irodában található számítógép, mely nélkülözhetetlen a mindennapi munkában.

 Ügyfélfogadási napjainkon kb.15-20 fő fordul meg különböző kérésekkel.

 • Fogyatékossági támogatás igénylése,
 • Vakügyi segédeszközök beszerzése,
 • Tagdíj befizetés.
 • Munkalehetőség,
 • Braille tanulás lehetősége, stb.

Fontos a tagokkal való kapcsolattartás telefonon, személyesen és e-mailben. 2005. júniusától működik Egyesületünk internetes oldala, a www.vakegy.tvn.hu, mely betekintést enged Egyesületünk munkájába, életébe.

Kistérségi Körzeti Csoportok, Klubok:

Egyesületünk működési területén 7 Kistérségi Körzeti Csoport található. (Nyíregyháza Város, Nyíregyháza Járás, Fehérgyarmat, Mátészalka, Kisvárda, Nyírbátor, Vásárosnamény.) A tagság igényeinek megfelelően tavasszal tartjuk az éves csoportgyűléseket, melyen a csoportvezetők beszámolnak munkájukról. Ősszel információs napokat tartunk, ahol mód nyílik az éves tagdíj befizetésére, újság előfizetésekre.

Klubok: Három látássérültek klubjával várjuk tagjainkat. (Mátészalka: „Óda a fényhez”; Fehérgyarmat: „Sorstársak”; Nyíregyháza: „Aranyhíd”)

A klubvezetők biztosítják a tagok számára a szabadidő hasznos eltöltését.

Bizottságok:

Egyesületünk elnökségének égisze alatt három bizottság működik:

 1. Kulturális Bizottság: Deme Jánosné vezetésével gondoskodik a pályázati, saját és egyéb forrásokból lebonyolított programokról.
 • Ungária Zongoranégyes komolyzenei koncert,
 • Stílus Irodalmi Társaság, összeállítás vak költők verseiből,
 • Munkácsy Trilógia megtekintése,
 • Rejtett Tehetségek, ki – mit – tud,
 • Színházlátogatások.
 1. Sport Bizottság: Petrus József vezetésével gondoskodik a szabadidő hasznos eltöltéséről, a tagok igény szerinti sportolási lehetőségeiről. A bizottság kérésére Egyesületünk felvételét kérte a Látássérültek Országos Sportszövetségébe, mely kérelem elfogadásra került. Szintén elfogadta kérelmünket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékos Sportszövetség is.
 2. Gyermek és Ifjúsági bizottság: Duka Gitta vezetésével.

A Fehér Bot napja alkalmából e bizottság országos Rajz és Képzőművészeti pályázatot írt ki látó és látássérült gyerekek számára.

A bizottság feladata még látássérült gyermekek fiatalok felkutatása, szüleik hiteles tájékoztatása, kirándulások, és korosztálynak megfelelő programok szervezése.

Felnőttképzés Oktatás:

Braille Tanfolyam: Eseti jelleggel tartjuk. Tagjaink közül kerülnek ki a jelentkezők, de látó emberek is érdeklődnek speciális írásunk-olvasásunk után. A tanuláshoz szükséges eszközöket (tankönyv, ABC, Írógép, Lap, Tábla, Pontozó) minden esetben biztosítjuk. A tanfolyam ingyenes.

Nyelvoktatás: Tavaly fejeződött be a FIPU által szervezett 700 órás angol nyelvoktatás három csoportban (Nyíregyházán két csoport, Mátészalkán egy csoport.) összesen 35 fő.

2006-ban az ILS Nyelviskolával közösen további tanfolyamok szervezése van kilátásban.

Számítástechnika: A Magyar Iparszövetség Oktatási Központja (MIOK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kirendeltség vezetője, Mikulecz Erika fontosnak tartja a látássérültek oktatását. Évről-évre sikeresen pályázik.

14 fő részvételével lebonyolításra került Számítógép alapismeret tanfolyam.

Napjainkban kezdődött 15 fő részvételével 4 Modulos ECDL Start tanfolyam. A lebonyolításhoz az eszközöket, Speciális programokat (képernyőolvasó Nagyító szoftvereket) biztosítja. Pályázataikat a tanfolyamokra Egyesületünk bevonásával készíti el.

Frissítő és kondicionáló masszőr tanfolyam: Az informatika mellett Frissítő és Kondicionáló Masszőrképzést 28 fő részére is megszervezte a „MIOK”. Folyamatban van talpmasszázs tanfolyam szervezése is.

A tanfolyamok szervezése, mindig a tagság igényei alapján történnek.

Call Center tanfolyam: Egyesületünk tagjai közül 6 fő vesz részt Call Center oktatásban, ők alkotják a nyíregyházi csoportot. Az európai uniós támogatással indult oktatás célja, hogy telefonos ügyintézőket képezzenek ki ügyfélszolgálatos – többek között telefonos értékesítés, behajtás – munkára.

Munkalehetőség:

Folyamatosan kutatjuk azokat a vállalatokat, amelyek foglalkoztatnának látássérülteket. A beszámolás időszakában tárgyalások kezdődtek a Rehabit Komplex KFT – vel, akik szívesen nyitnának telephelyet megyénkben, ezzel 50 embernek biztosítanának munkát.

Tagjaink közül kevesen dolgoznak. A foglalkoztatottak pedagógus, informatikai menedzser, telefonközpont kezelő, masszőr, vállalkozó, zenész, betanított munkásként (szőnyegszövő) dolgoznak.

Együttműködés:

 • Jó kapcsolatot ápolunk a városi önkormányzattal, közösen dolgozunk a nyiregyhaza.hu,   Nyíregyháza város honlapjának vakbaráttá tételében, képviseltetjük magunkat a civil fórumokon.
 • Munkánkat segíti a megyei önkormányzat is. 2005-ben együttműködési megállapodás született, melyben Egyesületünk szociális önkormányzati feladatokat is vállal a megyében élő látássérültekért, ezzel lehetővé teszi az önkormányzat, hogy 2006-ban Egyesületünk is gyűjthesse a személyi jövedelemadóból felajánlható 1%-ot.
 • Több megyei támogatószolgálattal is van együttműködési megállapodásunk.
 • Partnerként vehetett részt Egyesületünk az esélyek háza megyei koordinációs iroda által szervezett Fogyatékos Alkotóművészek kiállításán.
 • Jó kapcsolatokat ápolunk társfogyatékos szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal, oktatási intézményekkel, módszertani központokkal.
 • Munkánkat segíti még a Magyar Államkincstár, mely hivatal a Fogyatékossági Támogatás megállapítása esetén, a határozat mellé csatolja egyesületünk tájékoztató levelét is.
 • Egyesületünk működésének kezdetekor sok segítséget kaptunk a Megyei Munkaügyi Központtól, irodai ügyintéző (mint közhasznú munkás) foglakoztatásában.

Média:

Fontos a médiában való megjelenés. Ezáltal nem csak tagjaink kapnak információkat programjainkról, hanem az írott sajtón, TV-n és Rádión, valamint internetes oldalunkon keresztül (www.vakegy.tvn.hu) bárki megismerkedhet munkánkkal, szolgáltatásainkkal.

A Fehér Bot hete programsorozatunk keretei között „Fogyatékosok és a Média” címmel fórumot tartottunk melyen most még csak kevés médium képviseltette magát. A rendezvény moderátora Rózsa Dezső, a Fehérbot Alapítvány Kulturális Segítője volt.

Rendezvényeink:

 • Kétnapos kirándulás Szilvásváradra és Egerbe (június 22-23).
 • Részvétel az ajkai Fekete István emlékvetélkedőn (június 24-26).
 • Október 10 – 14: Fehér Bot hete.
 • Október 10: Terefere, beszélgetés látókkal és nem látókkal a Fehér Bot napja kapcsán. Moderátor Dragos Ágnes szociálpedagógus.
 • Október 11: Segédeszköz bemutató, a Fehér Bot Alapítvány munkatársai segítségével.
 • Október 12: fogyatékosok és a Média. Moderátor Rózsa Dezső.
 • Október 13.-án 11:00 órától: Braille olvasásverseny,

Október 13.-án 18:00 órától UNGÁRIA Zongoranégyes koncert.

 • Október 14: Vak költők verseiből válogatott a Stílus Irodalmi Társaság. Azután az országosan kiírt Rajz és Képzőművészeti pályázat nyerteseinek kihirdetése.

 • Október 26 – november 9: Fogyatékos Alkotóművészek kiállítása „Fény nélküli percek” című installáció. Idegenvezető: Szabóné Pethő Gyöngyi.

 • November 5: Helloween party.

 • November 10: Munkácsy Trilógia megtekintése Debrecenben, a Déri Múzeumban.
 • December 3: Rejtett Tehetségek, ki mit tud. (A nagyvilág elől a képek is „rejtve” maradnak)
 • December 11: Karácsonyi műsor a Nyíregyháza városban élő tagtársaknak, a Debreceni Látássérültek Klubjának Kultúrcsoportja.

A jövőben Egyesületünk szeretné tovább bővíteni szolgáltatásait tagjai, és a mai társadalom igényeinek megfelelően, melyhez elengedhetetlen az a támogatás, melyet az MVGYOSZ leoszt tagegyesületei számára. Bízunk abban, hogy a következő időszakra taglétszámarányos költségvetéssel dolgozhatunk majd.

Nyíregyháza, 2006. január 24.

                                       ……………..………..…………………….

                                                           Nagy Tünde

                                                                elnök

A látássérültek szolgálatában