Kistérségi körzeti csoportok, klubok

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a 2004-es szervezeti átrendeződés alkalmával megőrizte a körzetesített formát. Hat kistérségben látja el a látássérültek helyi érdekképviseletét körzeti csoportvezetők segítségével.

  • Fehérgyarmat, (Szórádi Bálint: +36 (44) 367-931)
  • Kisvárda, (Király Ibolya: +36 (30) 520-0195)
  • Mátészalka, (Deme Jánosné: +36 (44) 310-465)
  • Nyíregyháza járás, Gál Gyula: +36 (30) 426-8795
  • Nyíregyháza város, (Severa Ágnes: +36 (30) 260-3830)
  • Vásárosnamény, (Gál Ildikó: +36 (30) 469-4811).

A kistérségekhez tartozó településeken élő látássérültekre gondolunk akkor, amikor minden évben ősszel információs napokat tartunk. Ilyenkor egyéni beszélgetésekre, jogi és szociális kérdések megválaszolására, látássérültek életvitelét megkönnyítő eszközbemutatók megtartására, az Egyesület szolgáltatásainak ajánlására kiemelt figyelmet fordítunk, hogy minden látássérülthöz eljuttassuk az aktuális információkat.

Az őszi információs napokon lehetőséget biztosítunk az Egyesület éves tagsági díjának megfizetésére, magazinok, Braille- és nagybetűs asztali naptárak megrendelésére,  valamint partnerségben az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, a megyei referens is az Egyesület munkatársaival tart a kistérségekbe.

 

„Óda a fényhez” látássérültek klubja.

Óda a fényhez klub program 2023 1. félév („docx” formátum letöltése)

Életképek az „Óda a fényhez” Klub mindennapjaiból.

Az „Óda a fényhez” látássérültek klubja 1996-ban alakult Mátészalkán. A klub nevét a vak és gyengénlátó írók és költők antológiájának címadó versétől kölcsönöztük. „Óda a fényhez” Juhász Imre verse.

1994 novemberében, egy jótékonysági műsor keretében volt a könyv bemutatója. Ezt a műsort az Esze Tamás Gimnázium és a Déri Miksa Ipari és Szakközépiskola könyvtárosai szervezték. Az MVGYOSZ részéről Lak István tanár úr utazott el Mátészalkára, hogy köszöntse a sorstársakat és kísérőiket, diákokat és tanáraikat, valamint minden kedves érdeklődőt, akikkel zsúfolásig telt a színházterem. A műsorban magam is felléphettem és elmondhattam Kerekes Géza „Ne kutasd” című versét, amelyről úgy éreztem, minden sora rólam is szólhatna. Soha nem felejtem el a csendet, amivel a verset fogadták és az utána következő megismételhetetlen, szűnni nem akaró vastapsot. Ezen a rendezvényen gyűlt össze 107 037 Ft, ami a klub alakuló tőkéje lett.

A „Holdsugár” nyugdíjas klub vezetője Kállai Menyhért és felesége, Irénke néni segítségével kerestük fel a Mátészalkán élő sorstársakat és meghívtuk őket a nyugdíjas klubba egy teadélutánra. Itt határoztuk el, hogy megalakítjuk az azóta is jól működő látássérültek mátészalkai klubját. A klub az önkormányzat, a családsegítő központ a művelődési központ segítségével és támogatásával működik. Amennyiben szerény anyagi helyzete engedi, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Egyesülete is igyekszik segítséget nyújtani.

Azon dolgozunk, hogy a elkövetkezendő években is színvonalas programokat tudjunk szervezni.

A klub tagjai szívesen vesznek részt a Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B. Megyei Egyesületének szabadidős, szakmai programjain is, és rendszeresen maguk is szerveznek különböző programokat, rendezvényeket.

Az „Óda a fényhez” Látássérültek klubja kéthetente tartja foglalkozásait Mátészalkán az Ötvös utca 6. szám alatt, az óvoda épületében 13-16 óra között.

Várunk mindenkit, aki szeretne egy vidám közösséghez tartozni, vagy csak szeretne kicsit kikapcsolódni, hasznos ismereteket szerezni, barátokra lelni, egy jó csapatba bekerülni.

Elérhetőségeim:

 

A látássérültek szolgálatában