Beszámoló 2007. év

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szakmai beszámolója.

Beszámolási időszak: 2007. január 1. december 31.

Az Egyesület bemutatása

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, az MVGYOSZ szervezeti átrendeződése következtében alakult meg 2004. december 27-én, mely a beszámoló készítésekor 892 tagot számlál.

Megyénkben a látássérültekkel való törődés 50 éves múlttal rendelkezett ekkor.

Célul tűztük ki a munka folytatását, kiegészítve a modern társadalom és a hozzánk csatlakozó látássérültek igényeivel, elvárásaival.

A hatékonyabb munka érdekében megőriztük a körzetesített formát, így hét kistérségben (Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor, Nyíregyháza járás, Nyíregyháza város, Vásárosnamény) biztosítjuk a helyi érdekképviseletet a körzeti csoportvezetők segítségével.

A tagság szabadidős tevékenységét két kistérségben (Mátészalka és Fehérgyarmat) biztosítják klubok, azonban maga az Egyesület is szervez országos, megyei, valamint kistérségi programokat.

Az Egyesület legfőbb szerve a Küldöttközgyűlés, amely évente egyszer, ám 2007-ben három alkalommal lett összehívva.

Az Egyesület elnöksége 7 tagból álló testület, mely üléseit kéthavonta tartja.

Az Egyesület alapszabálya értelmében már nem csak a Szabolcs megyében élő látássérültek lehetnek tagok, hanem bárki csatlakozhat az ország egész területéről.

Tagsági díjunk 1200 Ft, mely megfizetése után ingyenesen igénybe vehetők szolgáltatásaink.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, tagja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos szövetségének, valamint a Magyar Látássérültek Sportszövetségének.

Irodai munka:

Az Egyesület 2007. évben új helyre költözött, Nyíregyháza város nagyszabású átszervezése miatt. Irodánk a Tudomány és Technika házában a második emeleten talált új otthonra. Bérleményünk tágasabb, nagyobb és barátságos. Akadálymentes környezetet tudunk biztosítani a hozzánk betérő ügyfeleknek, érdeklődőknek.

Ügyfélfogadási napjainkon heti négy alkalommal (hétfő – csütörtök 8-15 óra között) várjuk a hozzánk látogatókat.

Az alap akkreditáció adta lehetőségekkel élve, irodánkban minden alkalommal négy munkatárs plusz az Egyesület elnöke áll mindenki rendelkezésére.

– Czinczár Józsefné Judit, irodavezető. Az egyetlen látó munkatárs, aki koordinálja a látássérült dolgozók mindennapi teendőit, pályázatokat ír, elszámol és intézi a hivatalos ügyeket, valamint egyesületi rendezvényeken a résztvevők örömére megismertet bennünket konyhaművészetével is.

– Dankó Pál, rendszergazda: 2006 szeptemberében kezdett hivatalosan dolgozni, bár már 2005-től önkéntesként részt vett az egyesület munkájában. Legfőbb feladata, az Egyesület weboldalának www.vakegy.hu szerkesztése. Emellett a legtöbb szolgáltatást rajta keresztül vehetik igénybe a látássérültek. Braille nyomtatás, számítástechnikai segítségnyújtás, pontírógép javítás. A szolgáltatás mellett besegít a pályázatok megírásába, és az Esélyek háza által szervezett antidiszkriminációs képzést elvégezve, több alkalommal segített „hátrányos megkülönböztetés” panasszal hozzánk forduló tagok hivatalos levelének megírásában az Egyenlő Bánásmód Hatóság felé.

– Lakatos Anikó, nemzetközi referens: 2007 januárjában kapcsolódott be a munkába. Feladata nemzetközi kapcsolatok felkutatása, nyelvórák megtartása, pályázatok írása. Végzettségének megfelelően ezek mind elvárhatóak tőle, hiszen német nyelvből diplomázott, mint szakfordító. Felvette az angolt, és próbálkozik a francia nyelvvel is.

– Szórádi Bálint, adminisztrátor: Áprilisban csatlakozott a munkatársak közé, mivel Fehérgyarmat kistérségének a vezetője, ezért is történik változó munkahelyen a foglalkoztatása. Feladata az Egyesület jegyzőkönyveinek megírása, és a fehérgyarmati kistérségben a helyi érdekképviselet biztosítása.

– Deme Jánosné, szabadidő szervező: Feladata a mátészalkai kistérségben működő „Óda a fényhez” látássérültek klubjának vezetése, a helyi érdekképviselet biztosítása, valamint az Egyesület „Főnix” irodalmi csoportjának irányítása és a kulturális programok szervezése.

– Hegyes Jánosné, irodai ügyintéző munkakörben dolgozik 2007 novemberétől. Feladata a tagsággal való kapcsolattartás, a tagnyilvántartó program frissítése, karbantartása, a belépő tagok regisztrálása, irataik rendszerezése. Irodai munkája mellett, mint az Egyesület alelnöke is tevékenykedik.

– Nagy Tünde, az Egyesület elnöke.  Munkáját 50 ezer Ft tiszteletdíj fejében látja el. Feladata az Egyesület zökkenőmentes működésének biztosítása, hivatalos ügyek intézése, érdekvédelmi munka végzése, előadások tartása, pályázatfigyelés és írás, a látássérültekkel való kapcsolattartás személyesen, telefonon, vagy e-mailben.

– A könyvelést Kujbusné Zink Mercédesz végzi.

Irodánk jól felszerelt, három asztali számítógép TFT monitorokkal, valamint egy laptop segíti a munkát. Szélessávú internet hozzáféréssel rendelkezünk, melyet vezeték nélküli hálózaton osztunk meg a számítógépek között. Nagyteljesítményű többfunkciós készülékkel dolgozunk (nyomtató, szkenner, fénymásoló), melyet az előbbiekben említett megosztott hálózaton bármelyik munkatársunk gépéről el tud érni. Rendelkezünk még külön szkennerrel, iratmegsemmisítővel, egy hordozható telefonnal és egy asztali telefon/fax készülékkel is.

Irodánkban található még hűtőszekrény, kávé és teafőző, valamint mikrohullámú sütő is. Az információszolgáltatás mellett mindig vidáman fogadjuk ügyfeleinket, és lehetőségünkhöz mérten kávéval, teával, vagy egy pohár vízzel is megkínáljuk őket.

Kistérségi körzeti csoportok – klubok – baráti körök

Hét kistérségben biztosítjuk a látássérültek lakóhely szerinti érdekképviseletét, melyben nagy segítséget nyújtanak körzeti csoportvezetőink. Folyamatosan végzik a felvilágosító tevékenységet, tájékoztatják tagjainkat a megváltozott jogszabályokról, pályázati lehetőségekről, szabadidős programokról, az egyesület szolgáltatásairól, tanfolyamokról.

Két kistérségben működik hosszú évek óta látássérültek klubja.

– 2007. évben ünnepelte 10. születésnapját a fehérgyarmati „Sorstársak” klub, melyet Gazda Istvánné a megalakulás óta szakértelemmel és odaadással irányít. Rózsika néni látó személy, aki látássérült férjével közösen szervezi a kirándulásokat, kulturális rendezvényeket, vetélkedőket. Munkája elismeréseként az Egyesület elnöksége javaslatára az MVGYOSZ elnöke a „Braille Emlékérem” ezüst fokozatát adományozta neki.

– Mátészalkán az „Óda a fényhez” látássérültek klubja 11 éve szolgálja a térségben élő látássérülteket. Vezetője a megalakulás óta Deme Jánosné. Anikó munkáját több önkéntes nyugdíjas is segíti. Náluk aktív a kulturális élet, szívesen kirándulnak, vendégül látják a Vakmissziót, és különböző előadásokat hallgatnak.

Mindkét klub tagjai szívesen látogatják az Egyesület rendezvényeit, és közülük többen is tagjai a Főnix irodalmi csoportnak.

– A horgászok baráti köréhez 10 tagunk tartozik. Minden évben éves adományjegyet kapnak közel 150 ezer Ft értékben a megyei halászati Kft-től. A munka ezen részét Gál Gyula és Szabó József végzik.

– Minden hónap első csütörtökén angol klubot tart Sipos Lívia nyelvtanárnő, aki korábban a MIOK szervezésében az angol nyelvoktatást végezte.

Érdekvédelem – akadálymentesítés

 • Az Egyesület legfőbb tevékenysége a látássérültek érdekvédelme.
  – Folyamatosan odafigyelünk azokra az élethelyzetekre, lehetőségekre melyekkel segíteni tudjuk a tagságunkat, valamint a látássérültek társadalmát.
 • – A 2007-es évben három látássérült tett bejelentést hátrányos megkülönböztetéséről. Ebben az esetben munkatársunk Dankó Pál – aki részt vett antidiszkriminációs képzésen, melyet a megyei Esélyek háza szervezett – beszélgetésre invitálja a panaszost, majd ismerteti az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz való fordulás lehetőségét és hivatalos levél megírásával beindítják a folyamatot.
 • – Követjük a fogyatékos személyekre vonatkozó jogszabályi változásokat, melyekről tájékoztatást adunk ügyfeleinknek.
 • – Segítünk kérelmek megírásában, alkalomadtán irodavezetőnk személyi segítést is biztosít hivatalos ügyek intézésénél.
 • – Segítünk pályázati adatlapok kitöltésében, szociális ellátások igényeltetésében.
 • Akadálymentesítési projektekben folyamatosan részt veszünk. Elvégeztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Móricz Zsigmond Könyvtár liftjének braille feliratozását, és felújítottuk a Volksbank beszélő ATM braille jelzéseit is.
 • – Elkészítettük a Nyíregyházi MÁV állomás akadálymentesítési tervét, melyet átadtunk az állomásfőnök részére.
 • – Folyamatosan tárgyalunk a Szabolcs Volán Zrt-vel az autóbusz állomás akadálymentessé tételével kapcsolatban.
 • – Közreműködtünk több megyei polgármesteri hivatal, egészségügyi intézmény, megyei bíróság akadálymentesítésében.
 • – Rendszergazdánk irányításával folyamatosan tesztelik a megyei közintézmények honlapjait a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Gazdasági Informatika szakos tanulói.

Látássérült gyermekek érdekképviselete:

Azt is mondhatnánk, hogy a 2007-es év a gyermekek éve volt nálunk. Már harmadik alkalommal rendeztük meg a szülői fórumot, ahol igyekszünk maximálisan segítséget nyújtani annak a 82 gyermek hozzátartozójának, akiket regisztrálunk. Biztosítjuk a személyes, telefonos, vagy e-mailes jogi segítségnyújtást, melyben fontos szerepet tölt be Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei egyesület elnöke.
Felhívjuk a szülők figyelmét társszervezeteinkre, hiszen több gyermek kapcsolt fogyatékossággal él.

Ebben az évben a gyermeknap alkalmából a Sóstói Falumúzeumban kézműves foglalkozásokat szerveztünk az érdeklődőknek.

Év végén sikerült az adózók által felajánlott 1%-ból és saját forrásból 10 db használt PIII – as számítógépre szert tennünk, melyre pályázatot írtunk ki a 6-18 éves kor közötti tanulóknak.

A tanulmányi támogatást, melyet Egyesületünk biztosít a felsőfokú intézményekben tanulóknak (tízezer forint félévente) hat fő vette 2007-ben igénybe.

Egyesületünk szolgáltatásai

Folyamatosan arra törekszünk, hogy helyben elérhető szolgáltatásokkal lássuk el a hozzánk érkezőket. Az akkreditáció adott lehetőséget a rehabilitációs foglalkoztatásra, melynek keretén belül két munkatársunk végzi a tagság érdekeit szolgáló munkát.

– Lakatos Anikó nemzetközi referens biztosítja a nyelv oktatást, az angol illetve német nyelven tanulni szándékozóknak. Az oktatást személyesen, illetve távoktatásban, interneten keresztül végzi. Elkészíti a hangos tananyagot. Egyéni tagoknak, vagy más megyei társszervezeteinknek is rendszeresen fordít idegen nyelvű szövegeket. Elkészítette weboldalunk angol és német nyelvű változatát is.

– Dankó Pál rendszergazda munkatársunk végzi a braille nyomtatók karbantartását, és a braille nyomtatást is. Számítástechnikai oktatást végez a Jaws képernyő olvasó szoftver segítségével az Egyesület klubtermében, vagy a tanulni vágyó otthonában. Társfogyatékos szervezeteknek technikai segítséget nyújt (rendezvényhangosítás, fényképezés, javítások, telefon szoftver bemutató stb.). Segít segédeszközök beszerzésében, kiadványok készítésében. Mivel zenei tanulmányokat folytatott és azt aktívan végzi is, fellép kulturális rendezvényeken is.

Országos szolgáltatásunkat is ő végzi, a pontírógép javítást, mellyel régi problémát sikerült megoldanunk.

Az MVGYOSZ intervenciós alapjára kiírt pályázatán nem sikerült nyerni, így támogatóink segítségével, illetve saját forrásból, valamint az NCA pályázatából sikerült kialakítanunk egy szerszámparkot, mellyel a javítás időtartama csökkenthető, minősége pedig biztosítható.

A következő felsorolásban szereplők vették eddig igénybe ezt a szolgáltatást:

– Fehérbot Alapítvány: 1 db pontírógép.

– Vakok Heves Megyei Egyesülete: 2 db pontírógép.

– Vakok Borsod Megyei Egyesülete: 5 db pontírógép.

– Vakok Szolnok megyei Egyesülete: 2 db pontírógép.

– Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete: 3 db pontírógép.

– Budapesti látássérült: 2 db pontírógép.

– Vakok Sz-Sz-B Megyei Egyesülete: 4 db pontírógép

– Szabolcs megyei látássérültek: 2 db pontírógép.

– Nagy Tünde elnök folyamatosan végzi a braille írás olvasás oktatását.

Szolgáltatásainkat minden látássérültnek kínáljuk. Azok, akik megfizetik az Egyesület éves tagsági díját ,1200 Ft-ot, ingyenesen, akik alkalmanként veszik ezeket igénybe, 1000 Ft szolgáltatási díjat fizetnek az elvégzett munkákért.

Partnerkapcsolatok

Egyesületünk folyamatosan törekszik a személyes kapcsolatokra olyan intézményekkel, hivatalokkal, fogyatékos szervezetekkel, alapítványokkal, támogató szolgálatokkal, iskolákkal, akik segíthetik munkánkat, és olyan lehetőségeket kínálnak, amelyeket a látássérültek figyelmébe tudunk ajánlani.

 • – Kiemelt szakmai partnerünk volt 2007-ben a Kiemelkedően közhasznú Fehérbot Alapítvány. Év eleje óta működik az Elemi Rehabilitációs Központ, amelynek feladata a látássérültek önálló életvitelének elősegítése. Hét tagtársunk vette eddig igénybe ezt a szolgáltatást.
 • – Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ öt tagunknak biztosított „Jaws for Windows” képernyőolvasó használati tanfolyamot az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány közreműködésével, melyen a megyénkben működő munkaügyi központ kirendeltségein dolgozók is részt vehettek.
 • –  Jó kapcsolatunknak köszönhetően a Megyei Civilház szervezésében két fő 1% – os, míg a RÉV Alapítvány pályázatíró tanfolyamán 3 fő vehetett részt.
 • – Mivel Egyesületünk működési területe Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, igyekszünk a polgármesteri hivatalokkal, és a megyei önkormányzattal is jó kapcsolatokat kialakítani.
 • – Több megyei támogató szolgálattal is sikerült együttműködési megállapodást kötni.
 • – A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Speciális Iskolájában informatikai szakra 7 fiatal tagunk jár, akiknek tanulmányaik folytatása céljából nyári gyakorlatot biztosítunk az Egyesület irodájában, ahol megismerkedhetnek munkánkkal, szolgáltatásainkkal – közreműködhetnek is azokban – és kipróbálhatják ügyfélfogadási napjainkon a telefonos kommunikációt az érdeklődőkkel, ügyfelekkel.
 • – Több közintézmény keresi folyamatosan pályázati projektek, tájékoztató fórumok, előadások megtartása miatt Egyesületünkkel a kapcsolatot. Előadásban mutatta be elnök asszonyunk a Nyíregyházi Főiskolán a braille írást és a braille-hez tartozó eszközöket, majd külön tájékoztatón vehettek részt azok a látássérült diákok, akik felvételi lehetőséget szeretnének kapni a Nyíregyházi Főiskolára.
 • – Jó kapcsolatot ápolunk társ látássérült egyesületekkel, részt veszünk egymás rendezvényein: Szolnokon a Fehérbot napja alkalmából megrendezett „Bőröndbe zárt sötétség”, valamint a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete által megrendezett megyei egyesületek találkozóján képviseltük egyesületünket.
 • – Jóban vagyunk a társ fogyatékos szervezetekkel is, SINOSZ, MEOSZ, Halmozottan Sérültek Szüleinek Egyesülete.
 • – Munkánkat segítik örök és új szponzorok is.

Nemzetközi kapcsolatok:

Mint tudjuk, Magyarország 2004. tavasza óta az Európai Unió tagállamai közé tartozik, s ezáltal az élet több területén megsokszorozódtak a lehetőségek, kitágult a világ. Különösen a civil szervezetek számára létfontosságú, hogy az EU által kínált lehetőségeket minél jobban kihasználják, kapcsolatrendszereiket bővítsék.

Ezért gondoltuk úgy, hogy szeretnénk élni az Európai Unió adta lehetőségekkel, és szakmai kapcsolatokat építenénk ki ausztriai partnerszervezetekkel. E célból az Egyesület szakmai utat szervezett négy munkatársával (plusz kísérő) 2007. április 22-24. között Bécsbe. Több hónapos előzetes kutatás, kapcsolatfelvétel és egyeztetés után sikerült több bécsi szervezettel időpontot egyeztetnünk, így szakmai utunk során lehetőségünk nyílt olyan személyekkel találkozni, akik már évek óta fáradoznak a vakok és gyengénlátók érdekeinek védelméért.

Kintartózkodásunk ideje alatt tárgyalhattunk a bécsi Bundes-Blindenerziehungsinstitut (Országos Vakok és Gyengénlátók Iskolája) egyik professzorával, a Bécsi Egyetemen Susanne Sulzbacher asszonnyal, aki az Universität Wien Student Point munkatársa, és feladata a fogyatékos hallgatók segítése, támogatása. Schlöndorff Úr is fogadott minket, aki szintén a Bécsi Egyetem dolgozója, ő felel elsősorban minden fogyatékos üggyel kapcsolatos teendőkért.

Meglátogattuk a bécsi vakok intézetét is, ahol találkoztunk az ÖBSV Hilfsmittelzentrale igazgatójával, Klaus Martini Úrral és munkatársával Mehran Moghaddasi Úrral. Itt lehetőségünk volt az intézmény  által forgalmazott minden, vakoknak és gyengénlátóknak kifejlesztett segédeszközt megtekinteni és kipróbálni.

Egy nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítése más, külföldi partnerszervezetekkel számos szempontból biztosíthat előnyöket Egyesületünknek:

 1. Az Európai Unió kiemelten támogatja azon projekteket, melyekben több ország szervezetei fognak össze, egymást segítve egy azonos cél érdekében. Így a nemzetközi partnerhálózat kiépítése és ápolása azért is hasznos, mert így az EU által kiírásra kerülendő pályázatokon sikert remélve részt vehetünk.
 2. A vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett segédeszközök jóval szélesebb palettája kapható a nyugati államokban, így pl. Ausztriában. Egyik célunk tehát az volt, hogy ezen cégekkel üzleti kapcsolatba kerüljünk, hogy saját tagjaink számára is elérhetőek legyenek azon segédeszközök, melyek mindennapi életüket tehetik könnyebbé, élhetőbbé.
 3. A tapasztalatcsere a harmadik szempont, amelyről beszélnünk kell. El kell ismernünk, hogy sok egyéb terület mellett a szociális téren is néhány lépéssel előttünk járnak nyugati szomszédaink, s nekünk törekednünk kell arra, hogy tőlük példát véve, akár segítségük által fejlesszük saját szervezetünket, szolgáltatásainkat.

Foglalkoztatás

A foglalkoztatás, illetve a támogatások átalakítása miatt, ebben az évben sok betanított munkás vált munkanélkülivé. Előtérbe került a szakképzett foglalkoztatás. Tagjaink szívesen képzik magukat tovább egy esetleges munkalehetőség reményében. Az aktív korú tagoknak kevesebb, mint  tíz százaléka van állásban. Az akkreditációs foglalkoztatás adta lehetőségeknek megfelelően maga az Egyesület öt szakképzett munkatársat alkalmaz.

Többen dolgoznak masszőrként. Különböző vállalkozásokban is tevékenykednek, megragadva minden lehetőséget.

Nyertes pályázataink

 • – Az MVGYOSZ által kiírt működési pályázatán nagy örömünkre a bírálók Egyesületünk pályázatát tartotta a legjobbnak. Azonban a pénz elosztásnál már nem kaptuk meg a megpályázott összeget, de így is örömmel vettük a 3646751 Ft megítélését, amely 200 ezer Ft-tal volt kevesebb a kért összegnél.
 • – Az NCA működési támogatásából 600 ezer Ft támogatást kaptunk.
 • – Az Észak-Alföldi Regionális Tanácshoz két alkalommal is írtunk pályázatot. Látássérült gyerekek táboroztatására 150 ezer, 13-26 éves kor közötti fiataloknak szóló programokra 300 ezer Ft támogatást kaptunk.
 • – Nyíregyháza Város Szociális Bizottságától 80 ezer, a Gyermek és Ifjúsági Bizottságtól 30 ezer, a városi civil alapból szintén 30 ezer Ft támogatást kaptunk.
 • – Mátészalka város önkormányzata az „Óda a fényhez” klubot 100 ezer Ft támogatásban részesítette.
 • – Fehérgyarmat város önkormányzata a „Sorstársak” klubnak 40 ezer Ft támogatást juttatott.
 • – Az Informatika a Látássérültekért Alapítványhoz több tagunk nyújtott be sikeres pályázatot.
 • – Többen részesültek támogatásban a Telefonnal a Rászorultakért Alapítványtól, valamint többen mehettek nyaralni üdülési csekkel.
 • – Év végén az Egyesületnek is módjában állt 10 db használt számítógépre pályázatot kiírni Szabolcs megyében élő látássérült gyermekek részére.

Segítő eszközeink

Évről-évre fontosnak tartjuk, hogy segédeszköz parkot alakítsunk ki és lehetőség szerint bővítsük is azt, melyeket kérésre elviszünk tavasszal és ősszel az információs napokra a kistérségekbe, vagy bemutatásra házhoz viszünk nehezen mozgó tagjaink részére.

Folyamatosan kutatjuk azokat a lehetőségeket, melyekkel praktikus és hasznos eszközökre tehetünk szert.

Rendelkezünk egy darab színfelismerővel, két különböző típusú magyarul beszélő zsebórával, beszélő személy és konyhamérleggel, vérnyomás és vércukorszintmérővel, egy színes nagyító-olvasó eszköz LCD TV-vel, Jaws képernyőolvasó és Magic nagyító szoftverrel, gyógyszeradagolóval, tejőrrel, tojáselválasztóval, több pontírógéppel, braille táblákkal, felíratozóval, aláíró keretekkel, vak sakkal, készségfejlesztő játékkal, Everest kétoldalas braille nyomtatóval, tapintható képekkel, fehérbotokkal, abakusszal.

Szakmai és szabadidős programok

 • A 2007-es évben több szakmai rendezvényen is felhívtuk Egyesületünkre a társadalom figyelmét:
 • –  a Kiemelkedően közhasznú Fehérbot Alapítvány a megyében működő támogató szolgálatoknak tartott konferenciát nálunk.
 • – Április 27.-én a „Vakvezető kutyák világnapja” alkalmából az utca emberének és minden érdeklődőnek vakvezető kutyás bemutatót rendeztünk Egyesületünk „régi székhelye” előtti forgalmas járdarészén. A rögtönzött akadálypályát, a kiképzett kutyákat és a bemutatót a miskolci Baráthegyi Segítő és Vakvezető kutya Kiképző Iskola munkatársai biztosították.
 • –   Májusban szülői fórumon láttuk vendégül gyermekeink szüleit, akiknek jogi és szociális problémáik megoldására próbáltunk tanácsokat adni.
 • –   A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Speciális Iskolájának három gazdasági informatika szakos diákja járt irodánkban nyári gyakorlaton, mely gyakorlat tanulmányaik folytatásához elengedhetetlen követelmény volt.
 • – A Nyíregyházi Főiskolán mutathattuk be a braille írást, valamint a beszélő számítógépet, és az iskola non-profit szakos hallgatói közül hatan terepgyakorlaton jártak irodánkban.
 • – A Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban az önkéntesek hete egyik rendezvényén ismertettük meg a látogatókat a vakok írásával.
 • – A mátészalkai művelődési házban sötét szobát rendezhetett be Deme Jánosné, Egyesületünk munkatársa.
 • –  Segítő eszközeinkből tartottunk bemutatót kistérségeinkben.
 • – Október 11-én a Látás Világnapján a Semmelweis Egyetem Szemklinikáján mutatkozhattunk be több más, országos szervezettel együtt. (Siket Vakok Országos Egyesülete, Szempont Alapítvány, Labrador Bt., VGYKE, Informatika a Látássérültekért Alapítvány, Világ Világossága Alapítvány, Docusoft Kft., Vakok általános Iskolája, Látásvizsgáló).
 • A 2007-es évet szabadidős rendezvényként pótszilveszterrel nyitottuk,
 • – jártunk gyerek tagjainkkal a múzeum faluban,
 • – a bátrabbak „tapogató-zoo-n” jártak az állatparkban,
 • – kirándultunk két alkalommal is Budapestre. Egyszer az Ability parkban jártunk,
 • – majd megtapintottuk a Szépművészeti Múzeum inka kiállítását is.
 • – „Add az időd, add a hangod” címmel felolvasó napot tartottunk az önkéntesek hete alkalmából az ünnepi könyvhét keretein belül.
 • – Egész napos autóbuszos kiránduláson csodáltuk meg a szatmári térség szépségét, jártunk Máriapócson a Kegytemplomban, a penyigei Lekváriumban, a szatmárcsekei kopjafás temetőben, valamint a Bukó gátnál.
 • – Hódoltunk a kultúrának is, a költészet napján megemlékeztünk József Attila születésnapjáról,
 • – a nemzetközi nőnapot Mátészalkán ünnepeltük,
 • – harmadik alkalommal rendeztünk Országos Braille Olvasás versenyt, melyen minden esetben megyénk irodalmáraival ismertetjük meg a résztvevőket. Ebben az évben Losonczi Lénát ismerhettük meg, személyesen is.
 • – Nemzetközi kapcsolatunk révén városunkban a Vikár Sándor zeneiskolában adott koncertet Benedikt Felbauer fiatal vak orgonaművész szeptember28-án.
 • – A Fehérbot napján bemutatkozott a Főnix irodalmi csoport, akik Egyesületünk tagjaiból alakultak, a karácsonyi ünnepségen is az irodalmi csoport adott zenés műsort.
 • – Megismerkedtünk egy érdekes sporttal, a „rókavadászattal”, amely látássérülteknek kitűnő szabadidős program. A „vadászat” technikai részét Regáli Gyula segítőkész rádióamatőr biztosította.

A jövő tervei

A 2007-es évben nem sikerült létrehozni a megyében élő látássérülteket segítő alapítványt, mert Nyíregyháza város Piac és Vagyonkezelő Irodája a város átrendezési tervei miatt felmondta az évek óta megszokott helyen működő székhelyünk bérletét, és az alapítvány létrehozására szánt korábban örökölt összegből felmerült egy saját ingatlan megvásárlásának lehetősége is. A 2008-as évben ha nem is az egész örökségünkből, de tervezzük az alapítvány létrehozását.

Új alapszabályunk értelmében Egyesületünknek tagja lehet bárki, aki gyengénlátónak, aliglátónak vagy vaknak minősül, szimpatizál tevékenységeinkkel, így az éves tagdíj megfizetése után díjmentesen igénybe veheti szolgáltatásainkat, mellyel hosszú távon biztosítani szeretnénk az Egyesületünk taglétszámát.

A 2008-as évben kiemelten kívánunk foglalkozni az akadálymentesítéssel, és a látássérültek talán legelhanyagoltabb rétegével, a gyengénlátókkal.

Szeretnénk ismét sikeres pályázatokat készíteni, melyekkel biztosíthatjuk az Egyesület működését, bővítenénk szolgáltatásainkat, hogy a látássérültek minél szélesebb rétegét, érdekeik figyelembevételével szolgálhassuk.

Nyíregyháza, 2008. január 8.

                                                                    …………………………

                                                                              Nagy Tünde

                                                                                   elnök

A látássérültek szolgálatában