Szemléletformálás

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének munkatársai fontos feladatuknak tartják a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemléletet, a toleranciát és az elfogadást. ezért különös hangsúlyt helyezünk a jövő generációinak, valamint a társadalom egyéb csoportjainak érzékenyítésére, tájékoztatására, szemléletük formálására.

A szemléletformáló tevékenység fontos eleme az iskolai érzékenyítő program szervezése és lebonyolítása. Ilyenkor előre kidolgozott program szerint 45 perces tanórákon, rendkívüli osztályfőnöki órákon történik a látássérültek, mint társadalmi csoport bemutatása, valamint azt boncolgatjuk, mi lenne, ha lenne egy látássérült osztálytárs, hogyan tudnának neki segíteni a tanárok és a gyerekek.

A programmal számos általános és középiskolát keresünk fel, a rendkívüli osztályfőnöki órák menetét előre egyeztetjük az intézmények vezetőivel.

Az iskolai érzékenyítő programok alkalmával kipróbálhatják az érdeklődők a fehérbottal történő közlekedést, megismerkedhetnek a Braille írással, a beszélő számítógéppel és a beszélő mobiltelefonnal, valamint a mindennapokban használt segítő eszközökkel.

Érzékenyítő és szemléletformáló programunkkal szívesen jelenünk meg civil szervezetek, művelődési házak, könyvtárak, önkormányzatok és egyéb szervezetek, intézmények által szervezett programokon, rendezvényeken is.

Érdeklődni lehet: Gálné Imre Ibolyánál, a 42/407 – 486-os telefonszámon.

 

A látássérültek szolgálatában