Tanulást segítő hangos tananyagok

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete hangstúdiójában, hangos tankönyvek is készültek, melyek főleg az érettségire készítenek fel. Található közöttük közép és emelt szintű témaköröket tartalmazó anyag is.

A felolvasott témaköröket elsősorban látássérült középiskolásoknak készítettük, de használhatják diszlexiás és diszgráfiás tanulók is, vagy akár felnőtt tanulni vágyók egyaránt.

Fontos, hogy idegen nyelv ismereteink is legyenek, így készítettünk kezdő angol 1. Cd-t és 2.CD-T, valamint kezdő és középhaladó német tananyagot is, valamint gondoltunk azokra, akik rövid időre készülnek külföldre. Részükre a Hangélmény turisztikai kiadvány is létrejött, német és angol nyelven.

Ezek a hangos tankönyveink, most segítőtársai lehetnek a távoktatásban és az otthoni tanulásban, diáknak és pedagógusnak egyaránt.

Az oldalon található  letöltőlinkekről csak reggel 6 óra és esete 21 óra között lehet elérni a tartalmat, mivel saját üzemeltetésű szerveren tároljuk azokat. Így a linkek a Synology letöltő oldalra mutatnak, mely képernyőolvasóval használható.

Érettségi témakörök a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával:

 

KÖZÖSEN EGY KÖZÖSSÉGÉRT 1.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával magyar nyelv és irodalom érettségi tételeket készített „MP3” formátumban. A felolvasott tételek két külön mappában találhatóak: 1. Irodalom, 2. Nyelvtan.

A 2015-ös évben elkészítésre került magyar nyelv és irodalom témaköröket tartalmazó hangos könyvet, a MOL Új Európa alapítvány támogatta. Ebben a projektben partnerünk volt a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, valamint a Ridens Szakiskola.

KÖZÖSEN EGY KÖZÖSSÉGÉRT 2.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a 2016-os évben az Új Európa Alapítvány támogatásával pályázatot nyert, melynek keretében közösségi szolgálatos diákok az Egyesület hangstúdiójában érettségi témaköröket olvastak fel angol és történelem tantárgyakból.

A megvalósításban közreműködtek a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, valamint a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium szaktanárai.

Az elkészített hangos tankönyv megtalálható a partner középiskolák könyvtáraiban, a Ridens Szakiskolában, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtárában, valamint a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, valamint a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, továbbá letölthető a lap alján található hivatkozásokról.

A projektben vállaltuk, hogy törekszünk az egyenlő esélyű hozzáférésre is, így nagybetűs síkírásban és Braille-formátumban is elkészítjük ingyenesen, megrendelést követően.

KÖZÖSEN EGY KÖZÖSSÉGÉRT! 3.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a 2017-es évben az Új Európa Alapítvány és az OFI támogatásával pályázatot nyert, melynek keretében közösségi szolgálatos diákok az Egyesület hangstúdiójában érettségi témaköröket olvastak fel biológia és földrajz tantárgyakból.

A megvalósításban közreműködtek a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, valamint a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium diákjai és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium szaktanárai.

Az elkészített hangos tankönyv megtalálható a partner középiskolák könyvtáraiban, a Ridens Szakiskolában, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtárában, valamint a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, valamit a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban.

KÖZÖSEN EGY KÖZÖSSÉGÉRT 4.

Egyesületünk az OFI és az Új Európa alapítvány támogatásával, közösségi szolgálatos diákok és szaktanáraik bevonásával, érettségi témaköröket olvastak fel látássérült és olvasási nehézséggel élők számára, a “Közösen egy közösségért 4.” projektben.

Az elkészített közép szintű informatika és az emelt szintű társadalomismeret és közgazdaságtan érettségi témaköröket feldolgozó hanganyag letölthető az egyesület weboldaláról, de irodánkban megrendelhető nagybetűs síkírásban, vagy Braille írásban is, ahogy ezt a tanulók egyéni szükséglete megkívánja.

TÖRTÉNELEM EMELT SZINTŰ TÉMAKÖRÖK

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, tovább folytatja a hangos tananyagok készítését, gondolva azokra a középiskolásokra, vagy egyetemre készülőkre, akik emelt szinten tanulnának középiskolai tárgyakat.

2022. évben, az Evangélikus Andorka Eszter program támogatásával, történelem tárgyból készült emelt szintű érettségi témaköröket tartalmazó hanganyag, melyben a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium volt a partnerszervezetünk.

A hangos tananyagot szaktanárok állították össze, a felolvasást közösségi szolgálat keretében, maguk a gimnázium tanulói végezték, az egyesület stúdiójában.

A hanganyaggal azoknak az emelt érettségire készülőknek kívánunk segíteni, akik olvasási nehézséggel élnek, vagy látássérültként könnyebbséget okoz a hangoskönyvből történő felkészülés.

Egyéb idegennyelvi tananyagjaink:

A látássérültek szolgálatában