Beszélő okostelefonok, készülékek

Ezen az oldalon viszonylag röviden, és a részletesség igénye nélkül, Kruppa Alexa írásait is felhasználva leírjuk, hogy milyen megoldássokkal tudja egy látássérült telefonkészülékét, táblagépét stb. használni manapság, és hogyan tudta a közelmúltban, vagy a kezdet-kezdetén „meghangosítással” akadálymentessé tenni azt.

Az egyes főbb okos készülékekhez hanganyagot is beágyaztunk és  képek is elérhetőek illusztrációként.

Az Android rendszerű mobilok

Az Apple IOS rendszere

Régebbi beszélő okos telefonok

Az Android rendszerű mobilok

A Google viszonylag későn szállt be a mobiliparba, de túlzás nélkül kijelenthető, hogy „robotos” mobiljaik megrengették a világot. Sikerük első sorban annak köszönhető, hogy az Android egy nyílt forráskódú, Linux kernelt használó mobil operációs rendszer, melyre a fejlesztők Java nyelven írhatnak rá menedzselt kódot, az eszközt a  Google által fejlesztett  Java programkönyvtárakon keresztül vezérelve.

Az Android noha egységes rendszer, mégis nagyon változatos. Kinézete és testreszabhatósága első sorban attól függ, milyen termékkel használjuk; a gyártók ugyanis szabadon variálhatják a kezelőfelületet.

Az első években sajnos a Google nem igazán fordított gondot arra, hogyan is tehetné használhatóvá a rendszert olyan felhasználók számára, akik nem, vagy csak nagyon keveset látnak.

Ugyan már a korai verziókban is elérhető volt a TalkBack, de működése és használhatósága még hagyott némi kívánnivalót maga után. A 4.0.3 vagy annál újabb Android verziót futtató készülékek azonban már jól használhatóak a programmal, mely hasonlóan a többi okostelefonra gyártott képernyőolvasóhoz,  hangos visszajelzést nyújt a készüléken végzett műveletekről.

Megjegyzés: Ajánlott 4.1, vagy annál újabb verzió használata, és legalább 1GB RAM memóriával rendelkezzen a készülék, hogy zökkenőmentesen tudjuk használni a TalkBack-ot.

A program a telefonon már alapból megtalálható, ha esetleg mégsem, a Google Play-ről ingyenesen letölthető. Ezt használat előtt egyébként is ajánlott megtenni, mert nem valószínű, hogy a telefonon a legfrissebb verzió fut.  A program első beüzemelése látó segítséget igényel, mivel nem lehet hívóbillentyűkkel, vagy gesztusokkal aktiválni. Ahhoz, hogy a TalkBack beszélni tudjon, a „Szövegfelolvasó kimenet” opciónál ki kell választanunk, vagy le kell töltenünk a Play áruházból a megfelelő beszédmotort (TTS-t).
Ilyen pl. az ingyenesen letölthető és internetkapcsolat nélkül is használható „Google szövegfelolvasó”.

Aztán jöhet a „Beállítások” / „Kisegítő lehetőségek” menüpont alatt a TalkBack engedélyezése.

Azoknak, akik sosem használtak még érintőképernyős telefont, fontos megjegyezni, hogy a vezérlés több ujjal történik, ezért érdemes olyan eszközt választani, amelyek kapacitív kijelzővel rendelkeznek (a mai készülékek már ilyenek), tehát egyszerre nem csak egy, hanem több helyen is érzékelik az érintést. A menüelemek közötti lépkedés egy, az oldalak közti lapozás két ujjal történik. Egy ujjas koppintásra  kijelölhetünk egy elemet, amit a TalkBack az elem nevének kimondásával jelez, majd ha ezután duplán koppintunk a képernyő bármelyik pontjára, a kijelölt elem aktiválódik. Nem állítom, hogy gépelni egyszerű az Androidos kütyükön, de hamar meg lehet szokni, az egész csak gyakorlás kérdése. Gépeléskor a telefon rezeg, mikor ujjunkat végigcsúsztatjuk a billentyűkön, a TalkBack pedig minden betűt felolvas,  amin áthaladt az ujjunk. Ha megtaláltuk a kívánt betűt, egyszerűen csak emeljük fel az ujjunkat a billentyű „leütéséhez”. Ékezetes betűk is használhatók, ez azonban egy kezdő felhasználónak viszonylag bonyolult: például az a betűn hosszan tartva ujjunkat megjelenik egy lista, amelyen kiválaszthatjuk, hogy á betűt szeretnénk-e írni, vagy valamilyen más hasonló karaktert, például ä.

A program természetesen felolvassa a névjegyzékünket, üzeneteinket, hívásadatainkat és jószerével mindent, amire egy átlag felhasználónak szüksége van.

Internetezéskor kiválaszthatjuk, hogy a program linkeket, címsorokat, karaktereket, vagy bekezdéseket olvasson fel. Ezt hasonlóan tudjuk megoldani, mint az Apple termékeinél.
Azt is fontos megjegyezni, hogy a TalkBack nemcsak beszédes visszajelzést ad, hanem különféle hangjelzéseket is. Például az elemek közti léptetéskor a telefon finoman rezeg, görgetésnél pedig  iránytól függően magasabb, illetve mélyebb hangjelzést ad. Azt is tudhatjuk, mikor értünk egy lista végére, mert ekkor is hangoskodik (egyesek szerint ilyenkor olyan hangot ad ki, mint amilyet a régi pénztárgépek).

Telefonlistát szinte lehetetlen írni, mert a TalkBack jószerével minden 4.1, vagy annál újabb Android verziót futtató készüléken probléma nélkül működik, ám a minimum 1GB RAM szükséges ehhez.

Tapasztalatok szerint jól használható: Samsung Galaxy S4; S5; S6; S7 (és ezek változataival).

Az újabb készüléken: Samsung Galaxy S5 egyes típusain, és az S5, S6, S7 készülékeken a Voice Assistance telepíthető, vagy aktiválható, amely még stabilabb működést és jobb vezérelhetőséget biztosít ezeken a készülékeken a látássérült felhasználónak.

Hívások fogadása, megszakítása.

Sokszor nagy gondot okoz a látássérült felhasználónak, hogy az érintőképernyős készülékén fogadja vagy elutasítsa a hívásokat bizonyos élethelyzetekben,  zajos közegben, utcán, megbeszélésen.  A fent említett Samsung készülékekben lehetőség van a hívások gombokkal való kezelésére, tehát a „Home” gombbal fogadhatjuk, a bekapcsoló gombbal megszakíthatjuk vagy elutasíthatjuk a hívásokat.

Nagyítás.

A böngésző – és a fénykép nagyításához használt csípéshez hasonló mozdulatot (két újjal széttoljuk a kijelzőt) sokan már ismerik. Ám ezzel nem lehet nagyítani a telefon főképernyőjét és a képernyőket, az több alkalmazást, a beállítás menüit és más menüt sem. Ha ezekben az esetekben is szükség van a nagyításra, akkor érdemes bekapcsolni a „Beállítások” / „Kisegítő lehetőségek” menüpontok alatt a „Nagyítási gesztusok” lehetőséget. Ilyenkor a képernyőn egy újjal hármat koppintva bekapcsolhatjuk a nagyítást, két ujjal a kijelzőt széthúzva a tetszőleges méretig nagyíthatunk, aztán pedig a nagyított kijelző képét két ujjunkat a kijelzőn tartva mozgathatjuk hogy megtaláljuk a kívánt elemet. Az egy ujjas háromszori koppintással kikapcsolhatjuk a nagyítást.

Az alábbi lejátszón keresztül egy Samsung Galaxi S5 telefont hallhatunk a TalkBack képernyőolvasóval, mely a Google szövegfelolvasó TTS-sel működik.

A leírás Kruppa Alexa cikke nyomán került frissítésre 2017-ben.

Az Apple IOS rendszere!

Manapság mindenhol csak az Apple (IOS) és a Google (Android) versenyéről lehet hallani; melyik a jobb, okosabb, testre szabhatóbb, egyszerűbb, stabilabb és olcsóbb.

Mint minden rendszernek, az iOS-nak is vannak előnyei és hátrányai. Ezeket az előnyöket és hátrányokat kizárólag a látássérültek szemszögéből vizsgáljuk az alábbi cikkben. A vakok és gyengénlátók számára elsődleges szempont, hogy egy rendszer teljesen akadálymentes legyen, és minden alkalmazás hozzáférhetővé váljon az őket segítő képernyőolvasók és képernyőnagyítók számára.

Az iOS szinte egy teljesen zárt, ugyanakkor egy jól működő rendszer.

Látássérültek szempontjából az iOS első és legfontosabb előnye talán az, hogy a felhasználónak semmi egyéb dolga nincs, mint bekapcsolni a kisegítő lehetőségekből a számára legmegfelelőbb alkalmazást és használni a készüléket. Az iPhone, iPad és MAC készülékek ugyanis vásárlás után szinte azonnal használhatók a vakok és gyengénlátók számára is.

iPhone és iPad készülékek esetében a következőket tehetjük IOS készülékünk akadálymentessé tétele érdekében:

Látássérültként PC és képernyőolvasó szoftver segítségével telepítjük az iTunes szoftvert, majd az IOS készüléket csatlakoztatva az iTunesben a saját készülékünkbe lépve megkeressük a „Kisegítő lehetőségek konfigurálását”, ahol kiválaszthatjuk a kívánt kisegítő lehetőséget, pl.: a VoiceOver-t. Aztán szinkronizálunk.

Látó segítséggel, a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / Kisegítő lehetőségek billentyűparancsa alatt bejelöljük a számunkra legmegfelelőbb (VoiceOver képernyőolvasó, vagy nagyító, vagy szín invertáló…) lehetőséget, hogy aztán a főgomb egymás utáni gyors háromszori megnyomására elinduljon az előzőleg bejelölt kisegítő lehetőség.

A VoiceOverről elmondható, hogy szépen teszi a dolgát, az ujjak mozgását jól követi, nem tapasztalható fagyás és instabilitás.

Az alkalmazások nagy része jól használható a VoiceOverrel, a Safari böngésző és AppStore áruház is kifogástalanul működnek a felolvasóval, kiemelkedően kezeli, olvassa a karakteres „pdf” állományokat.

Nagyon kényelmesen lehet vele blogot olvasni, mert nem ugrik állandóan vissza a címsorra, hanem bekezdésenként lehet egy ujjal jobbról balra legyintve haladni, így rövidebb idő alatt sikerül befejezni az olvasást, és nem idegesíti fel magát az ember azon, hogy újra és újra meg kell keresni, hol tartott.

A VoiceOver a fotózást is megkönnyíti számunkra, ugyanis jelzi, mikor arcot lát a kamera, illetve tájékoztatást ad a kép élességéről és a fényviszonyokról is. Ez persze nem jelenti azt, hogy máris kifogástalan minőségű képeket fogunk készíteni, de kezdetnek azért nem rossz.

A gépelés kényelmes és gyors, lehet normál stílust beállítani, ilyenkor a virtuális billentyűzeten az ujjunkat csúsztatva megkeressük a kívánt betűt és az ujj felemelése után egy ujjal kettőt koppintva vihetjük be a kívánt karaktert. Állíthatunk tízujjas gépelési módot is, amikor az ujjunkat a virtuális billentyűzeten csúsztatva a kívánt karakterhez érve, ott ujjunkat felengedjük, és már be is írtuk a kívánt karaktert. Ez sokkal gyorsabb, ám csak a gyakorlottabbaknak ajánljuk. Van közvetlen bevitel lehetőség is, mely épp úgy működik, mint a VoiceOver nélküli normál felhasználás esetén.

Internetböngészés esetén kiválaszthatjuk, hogy a program címsorokat, bekezdéseket, vagy karaktereket olvasson fel. Az erre vonatkozó kis görgős panel megjelenítéséhez szükséges gesztusmozdulat, két ujjal egy körkörös mozdulatot kell tenni a képernyőn, mintha „barackot nyomnánk” rá. A funkciót bemondja a készülék, ezután a paramétert egy ujjas le, vagy felfelé legyintéssel a kijelzőn állíthatjuk. A beszéd sebessége és a nyelv is (ha van más nyelv telepítve) is így állítható.

A beszédet el is némíthatjuk, ha kétszer (ha a nagyítási funkciót is használjuk háromszor) egymás után három ujjal a kijelzőre koppintunk, majd ugyanezzel a mozdulattal újra aktiválhatjuk. FONTOS! Ez a gesztus csak elnémítja, nem pedig kikapcsolja a VoiceOvert, tehát az egy ujjas görgetés, lapozás és megnyitás továbbra sem lesz elérhető.

A képernyőfüggöny használatával energiát takaríthat meg az a felhasználó, akinek nincs szüksége a kijelző háttérvilágítására, ha háromszor (ha a nagyítási funkciót is használjuk négyszer) egymás után három ujjal a kijelzőre koppintunk.

Összességében tehát elmondható, hogy az iOS egy nagyon jó rendszer, praktikus és egyszerű megoldásokkal. Óriási piros pont az Apple-nek, amiért gondoltak a látássérültekre is és igyekeztek úgy kifejleszteni a rendszert, hogy számunkra is használható legyen.

Az alábbi lejátszón keresztül egy iPhone SE telefont hallhatunk a VoiceOver képernyőolvasóval.

A leírás Kruppa Alexa cikke nyomán került frissítésre 2017-ben.

Régebbi okos készülékek

Ebben a leírásban tájékoztatást adunk a régebbi, esetlegesen már nem is kapható megoldásokról, amelyekkel a látássérültek „meg tudták beszéltetni” okos készülékeiket.

1. Talks magyar nyelven:

2009. májustól megvásárolható a magyar nyelvű TALKS and ZOOMS (azaz elkészült a program, melynek segítségével a telefon kijelzőjén megjelenő információ is felolvastatható)”
Teljeskörű mobiltelefon-használat magyar nyelven látássérültek számára.N82 Magyar Talks-szal ellátott mobiltelefon, melynek gombjai jól kitapinthatóak

A mobilinformatika fejlődése immár lehetővé teszi, hogy látássérültek számára is teljes mértékben használhatóak legyenek az úgynevezett okos-telefonok. A Nuance TALKS képernyőolvasó szoftver a Symbian 60-as telefonokon megjelenő információkat jól érthető beszéd formájában olvassa fel. A Nuance Communications Inc. 2000 óta fejleszti a Talks képernyőolvasó szoftvert Symbian rendszerű telefonokra. A mai napig több mint 20 nyelvre adták ki a szoftvert, de a magyar nyelv eddig nem volt része a rendszernek. A most megjelent Talks 4.0 képernyőolvasó és nagyító szoftver kezelőfelületének nyelve már magyar és a benne működő szövegfelolvasó (beszédszintetizátor) képes a magyar nyelvű szövegek felolvasására. A 4.0 verzió a harmadik generációs Symbian S60-as rendszert futtató mobil telefonokon használható.
A TALKS & ZOOMS program most megjelent 4-es verziója vak és gyengénlátó emberek számára lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kihasználják a mobiltelefon funkcióit azáltal, hogy emberi hangzású beszéddel felolvassa a képernyőn megjelenő információkat, továbbá kérésre ki is nagyítja azokat. A Talks szoftverben egy ún. vocalizer for Mobile beszédszintetizátor szolgáltatja a magyar hangot, melynek hangzása közel áll a valós beszédhez.

A program főbb funkciói:
 • A felolvasás és a nagyítás paraméterei szabadon változtathatók.
 • Többnyelvű kezelőfelület és beszédszintetizátor támogatása.
 • A program kimondja a leütött billentyűt.

Alapszolgáltatások meghangosítása (névjegyzék, hívó azonosító, üzenetek, SMS küldés és fogadás, státuszfunkciók, mint például az akkumulátor töltöttsége, térerő, billentyűzár, valamint a hívó nevének vagy telefonszámának automatikus vagy kérésre történő felolvasása).

Üzleti kategóriás, multimédiás és navigációs szolgáltatások (GPS, web-böngészés, e-mailek kezelése).

A TALKS program magyar nyelvű szöveg-felolvasási szolgáltatást az alábbi második generációs (régebbi) mobiltelefonokon nyújt:

(Ezeken a típusokon a Magyar Talks és a Nokia beszédszintetizátor működik).

Az alábbi beágyazott lejátszón meghallgatható a Talks már magyarul, a Nokia TTS hangjával.
 • Nokia N70
 • Nokia N72
 • Nokia N90

Az alábbi harmadik generációs mobiltelefonokon a magyar TALKS már egy, az emberi hanghoz közelebb álló hangkimenettel is rendelkezik. Ez hallható az alábbi beágyazott lejátszót elindítva:

 • Nokia 3250
 • Nokia 5230
 • Nokia 5320 XpressMusic
 • Nokia 5500
 • Nokia 5630
 • Nokia 5700
 • Nokia 6110 Navigator
 • Nokia 6120C
 • Nokia 6121C
 • Nokia 6124 classic
 • Nokia 6210 Navigator
 • Nokia 6220 Classic
 • Nokia 6290
 • Nokia E50
 • Nokia E51
 • Nokia E52
 • Nokia E55
 • Nokia E60
 • Nokia E61
 • Nokia E61i
 • Nokia E62
 • Nokia E65
 • Nokia E66
 • Nokia E70
 • Nokia E90
 • Nokia N71
 • Nokia N73
 • Nokia N75
 • Nokia N76
 • Nokia N78
 • Nokia N80
 • Nokia N81/N81-8GB
 • Nokia N82
 • Nokia N85
 • Nokia N86
 • Nokia N91
 • Nokia N95/N95-8GB
 • Nokia N96
 • Nokia N97

2009. év májusától az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány forgalmazásában magyar nyelven is hozzáférhető a TALKS & ZOOMS program 4-es verziója.

Jelenlegi legfrissebb (legutolsó) változata: Talks 5.31, mely a www.infoalap.hu oldalról letölthető.

Az 5.20-as verzió megjelenése által bővült a támogatott készülékek köre, melyek a következők:

 • Nokia C6-00
 • Nokia C7-00
 • Nokia E5-00
 • Nokia N8-00

A következő készülékekhez nem állnak rendelkezésre részletes tesztelési eredmények, ám valószínű, hogy az alábbi készülékeken nagyobb problémák nélkül működik a „Talks” szoftver 5.20-as verziója:

 • Nokia C5-03
 • Nokia C6-01
 • Nokia E7-00

A termék megvásárolható: „Informatika a látássérültekért” Alapítványnál. Bővebb információ a:  www.infoalap.hu honlapon olvasható.

Az új honosított Talks diktafonnal rögzített hangja néhány funkció végrehajtása közben itt meghallgatható. (mérete: 4 MB)

2. Mobile Speak:

Érdemes megemlíteni a Mobile Speak képernyőolvasó szoftvert, melyből 2008 márciusa óta létezik magyar nyelvű támogatással rendelkező verzió is. A már említett „Talks”-hoz hasonlóan a Symbian 9x operációs rendszerű telefonokon fut.  Személyes jó tapasztalataink Noki 5630, és N82 mobillal van, mely készülékek kezelhetőségük miatt is jól használhatóak.

Több mint 90 százalékkal csökkent az ára a magyar nyelven is elérhető Mobile Speak 5.9-es verziójú képernyőolvasó programnak.

A Mobile Speak egy, a Symbian S60 rendszerű Nokia készülékeken használható képernyőolvasó program, amely a beépített Nokia beszédmotor magyar hangján
képes felolvasni a mobiltelefon kijelzőjén megjelenő információkat.

A látássérült emberek körében közkedvelt szoftver mostantól kevesebb, mint ötezer forintért vásárolható meg, a gyártó (Code Factory) értékesítőinél vagy újdonságként a Nokia áruházon keresztül.

A képernyőolvasó nem csak beszéddel közli a képernyőn látható információt, hanem kompatibilis Braille-kijelzőn is meg tudja jeleníteni azt. A beszéd- és a Braille-kimenet egyszerre és egymástól függetlenül is használható különböző feladatok végrehajtásához.

A Mobile Speak segítségével a telefon alapfunkciói mellett még számos alkalmazást érhetünk el. Ezek a következők:

 • hívások kezdeményezése és fogadása,
 • SMS üzenetek olvasása és írása,
 • a telefonkönyv és a híváslista kezelése,
 • a tárcsázott számok áttekintése valamint a bejövő hívások ellenőrzése,
 • Internet böngészés,
 • E-mailek küldése és fogadása,
 • a naptár használata határidők feljegyzéséhez, valamint az ébresztő- és emlékeztetőfunkciók kezelése,
 • Hangos és szöveges jegyzetek előállítása,
 • Számítások elvégzése,
 • Zenék és potcastok hallgatása,
 • Telefon-beállítások és profilok konfigurálása,
 • Csengőhangok, tárcsázási gyorsbillentyűk és hangcímkék megadása,
 • Adatátvitel a mobiltelefon és a számítógép valamint más eszközök között.

A Mobile Speak az ingyenes Nokia képernyőolvasónál szélesebb lehetőségeket biztosít, amelyek a következők:

 • kompatibilitás a mobil nagyító termékekkel,
 • Nokia Ovi-térképek támogatása, a V3.03 és a V3.04 verzió esetén,
 • több mint 60 felhasználói beállítási lehetőség,
 • négy, ingyenesen elérhető akadálymentes játék a Symbian készülékeken,
 • beépített alkalmazások és harmadik féltől származó programok támogatása, melyekkel kibővíthetőek a telefon funkciói.

A szoftverben lévő energiatakarékos mód segítségével a telefon kijelzője kikapcsolható, így nem fogyasztja az akkumulátort, ezzel hosszabb üzemidőt biztosít.

Forrás: www.infoalap.hu

3. Mobil segítőtárs (MOST):

A képen a MOST szoftvert futtató braille maszkkal ellátott PDA látható kézben tartva.

A következő információkat Arató András a MOST társ projektvezetője osztotta meg velünk.

A „MOST” fut a HP6815-ös telefonos PDA-n, az Asus P535-ön és az Asus P552w telefonos PDA-kon. Ez utóbbit 90000 forint alatt lehet megvásárolni. Érdemes bele 8 Gigabájtos Micro SD kártyát venni. A MOST program és az oktatás ingyenes. A braille maszkért – mely segítségével az érintés érzékeny képernyőn  a brailletáblás íráshoz hasonló módon a szövegbevitel történik – és a java futtatóért összesen 5000 forintot kell fizetni.

A következő két meghallgatható hangfájl a HP6815-ös PDA saját diktafonjával lett rögzítve a szemléltetett funkciók végrehajtása közben.

A harmadik hangfájlban az hallható, hogy közlekedési eszközön hogyan mondja be a MObil SegítőTárs az utcákat és a házszámokat, ahogy elhaladunk mellette.

Telefonálás.

SMS felolvasás.
GPS KFKI.

Az SMS-felolvasas fájlon hallható, amint végiglépkedtem a 4 nyíllal a főbb funkciókon, ill. egy SMS-t felolvastattam.

A telefonalas hangfájl demonstrálja, hogy milyen könnyen lehet braille-ben az érintőernyőt használni, valamint az is hallható, hogy a diktafon maga fel tudja venni a telefonbeszélgetést.

Két letölthető szórólap található a következő linkeken, melyekből jobban megismerhetik az érdeklődők a MOST Mobil Segítőtársat:

4. HP IPAQ 514 Smartphone és a PST.

A telefon gombjai tökéletesek, a rá telepíthető „PST” szoftver szinte tökéletesen kihasználja a telefon funkcióit. A készüléket már csak használtan lehet beszerezni, a beszélő szoftver kb. 32 ezer forintba került.

A HP Ipaq 514 Voice Messenger képe, kijelzőjén a Mobil windows-sal

A HP IPAQ 514 kijelzőjén a "PST" alkalmazás főmenüje látható.

 

A „PST” szoftver hangja, az alábbi lejátszón keresztül érhető el:

Idézet következik, Garai Csaba készülékajánló leveléből:

Ezen kívül az alábbi telefonok is használhatók. Most leginkább a
HTC Rose (HTC S740 készüléket tanácsoljuk vásárolni. Igaz, hogy valamivel drágább, azonban már GPS vevővel, kicsúsztatható QWERTY billentyűzettel is el van látva és ezt teszteltük.

Ezen kívül még teszteltük és jól működik az Asus M930, mely kicsit nagyobb, de érdekessége, hogy a telefon hagyományos telefonbillentyűzettel valamint szétnyitás után QWERTY teljes billentyűzettel is fel van szerelve és nagyon jól tapinthatók az egyes billentyűk.

A HTC következő készülékei is megfelelnek a PST használatára, azonban már régebbi készülékekről van szó, habár ezek is jól felszerelt telefonok és újonnan is vásárolhatók: Hagyományos telefonbillentyűzeten kívül rendelkeznek – úgy mint az új S740 – kicsúsztatható QWERTY billentyűzettel is.

 • HTC Vox (HTC S710)
 • HTC Wings (HTC S730).

5. Nokia 3230 telefon a „beszt” szoftverrel.

Egész jó gombokkal rendelkezik, már csak használtan kapható kb. 15-25 ezer forint körül lehet hozzájutni. A Beszt, a sokak által jól ismert Profivox (jaws) hangján beszél.

Nokia 3230-as mobiltelefon képe

A „Beszt” szoftver hangját az alábbi lejátszón keresztül lehet meghallgatni.

A „Beszt” szoftver futtatására alkalmas Symbian 6.0; 7.0; 8.0 -ás operációs rendszerű telefonok:
listajel

 • Nokia 3230,
 • Nokia 6260,
 • Nokia 6600,
 • Nokia 6620,
 • Nokia 6630,
 • Nokia 6670
 • Nokia 6680
 • Nokia 6681
 • Nokia 6682
 • Nokia 7610
 • Nokia 7710
 • Nokia 9300
 • Nokia 9500
 • Nokia N70
 • Nokia N72
 • Nokia N90
 • Nokia N-Gage QD
 • Panasonic X700
 • Panasonic X800
 • Samsung SGH-D720
 • Samsung SGH-D730
 • Sony Ericsson P910

Ezek közül a 3230-ast, az N70-est, a 6680-ast tudom tapasztalat útján ajánlani.

A látássérültek szolgálatában