Segítő eszközeink

Fehér botok: A látássérült emberek önálló közlekedését hivatott megsegíteni a fehér bot, mely hazánkban többféle támogatási rendszerből is beszerezhető. Új, magyar gyártású fehér botokat készítenek a sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetben, mely közgyógyellátás támogatás terhére is felíratható szemész szakorvosi rendelőben. A recept a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének segédeszköz boltjában, Budapesten is beváltható. Ezen túl a cseh minőségi fehér botok is beszerezhetőek érvényes tagsági igazolvány felmutatásával a fent említett segédeszköz-boltban, ahol ezen eszközökre 50%-os támogatás kérhető. A fenti fehér botok megtekinthetőek és kipróbálhatóak az Egyesület irodájában.

Nagyítók: Az OEP által támogatott digitális nagyítók is megtekinthetőek és kipróbálhatóak az Egyesület ügyfélszolgálati irodájában munkanapokon. Segítünk a szükséges nyomtatványok beszerzésében, kitöltésében is. A támogatott nagyítók mellett kézi és zsebnagyítók, valamint lapnagyítók és sorolvasók is beszerezhetőek irodánkban, kipróbálást követően.

Önálló életvitelt segítő egyéb eszközök: Hazánkban már több, a látássérültek életvitelét megkönnyítő eszköz is kapható, mely a látássérültek egyéni szükségletéhez igazodva Egyesületünk irodájában is kipróbálható, megtekinthető, eseti jelleggel kikölcsönözhető. Rendelkezik az Egyesület eszközparkkal, melyben megtalálható a magyarul beszélő vérnyomásmérő, a vércukormérő, a színfelismerő és fénydetektor, a tapintható mérőszalag, a folyadékszintjelző, a személy- és konyhamérleg, beszélő és Braille-órák, pontírógép, mely a Braille-írás ismerőit segíti, rendelkezünk csörgő labdával, valamint azt is megmutatjuk, hogy hogyan használható képernyő olvasó és nagyító szoftverekkel egy számítógép és az okostelefonok.

A fenti eszközök használatát minden esetben megtanítjuk, amennyiben elnyerte a tetszését vagy használata bevált, abban az esetben a beszerzésben is tudunk segíteni, akár pályázati úton is.

Eszközök karbantartása: Amennyiben korábban vásárolt vagy pályázati úton elnyert, vagy ajándékba kapott segítő eszközzel rendelkezik, irodánkban ezen készülékek javítását és karbantartását is elvégezzük. Amennyiben helyben nem javíthatóak, segítünk a szakszervizhez történő eljuttatásában is.

A látássérültek szolgálatában